Categories

PrestaShop

Newsletter

        Bronzarea pielii la solar se face cu ajutorul radiatiilor produse de ultravioletele de tip A, care sunt foarte eficiente in bronzarea pielii fara a o arde, insa ele cresc semnificativ riscul de cancer cutanat si determina, de asemenea,uscarea pielii si imbatranire cutanata. Este important de mentionat faptul ca bronzul artificial nu protejeaza pielea de arsurile solare atunci cand mergeti la plaja (razele ultraviolete de tip B sunt responsabile de arsurile solare).

        Organizaţia Mondială a Sanatatii şi cercetatorii sustin ca persoanele care se bronzeaza artificial inainte de 35 de ani au un risc cu 75 la suta mai mare de a dezvolta cancerul de piele. Un studiu scandinav a relevat ca 24 din 100 de mii de tinere care se duc des la solar au facut melanom. Tot aceasta metoda de înfrumuseţare provoaca îmbatrânirea accelerata a pielii.

        Din aceste motive in Brazilia  solarele au  fost interzise total, iar in Marea Britanie si in California minorilor le este interzis sa se bronzeze artificial. Excepţiile se fac doar cu acordul parintilor.

Mai jos, cateva mituri. Sursa ele.ro.

1. Razele UV din cabinele de bronzare sunt benefice pentru sanatate

In doza mica, soarele poate avea efecte benefice asupra organismului (mai ales asupra sintezei vitaminei D). Cu toate acestea, expunerea la razele UV artificiale, chiar si in doza mica, este nefasta pentru sanatate. Aceste radiatii se adauga la expunerile solare naturale, marind astfel riscul de cancer cutanat. Asadar, chiar si in doza mica, razele UV artificiale nu sunt permise.

2. Razele UV din solare nu sunt calde, deci sunt mai putin periculoase

Este cat se poate de fals! Contrar parerii generale, intensitatea razelor UV nu are nimic de-a face cu senzatia de caldura simtita. In realitate, razele UV sunt radiatii reci. Deci, chiar daca in solar e rece, oricum esti iradiata!

3. Cabinele de bronzare previn arsurile pielii, deci cancerele pielii

Frecventa cancerelor de piele este in continua crestere. Aceasta nu se datoreaza atat arsurilor solare, cat in principal cresterii numarului de saloane de bronzare artificiala. Melanomul este una dintre tumorile cu cea mai mare incidenta in ultimii 20 ani: frecventa sa s-a marit de 4 ori la barbati si de 3 ori la femei.

4. O sedinta de 20 minute este rezonabila, oricare ar fi tipul de piele

Durata si intensitatea sedintei se fixeaza in functie de fototipul propriu. Persoanele cu parul si ochii deschisi la culoare au o piele mai fragila, fata de cei cu pielea mata si parul brun, care rezista mai bine la agresiunile solare. Asadar, tipul de piele trebuie luat in considerare atunci cand se planuieste o sedinta de solar.

5. Bronzul obtinut in cabina este acelasi ca si bronzul natural

Bronzul artificial, obtinut in cabina, nu este la fel ca bronzul natural.

Bronzul obtinut pe cale naturala se insoteste de un efect de ingrosare a pielii, care ii permite (intr-o anumita masura) pielii sa se protejeze de arsuri.

Desi e greu sa vezi vreo diferenta, bronzul artificial nu e la fel ca cel natural, fiind mult mai superficial. El nu se insoteste de aceleasi efecte protectoare.

6. Sedintele de bronzare la solar ajuta la pregatirea pielii pentru plaja

Acesta e doar un mit si ar fi timpul sa dispara! Razele UV artificiale nu pregatesc deloc pielea pentru expunerea la soare, ci dimpotriva, ele nu fac decat sa se adauge la razele UV naturale, potentand astfel efectul total cancerigen.