Categories

PrestaShop

Newsletter

Soarele inseamna viata, fara soare organismul nostru nu ar produce vitamina D. Soarele ne bine dispune, si ne face mai fericiti.

Daca vorbim despre expunerea indelungata la  soare cu scopul de a ne bronza, atunci prietenul nostru soarele se transforma in dusman. Cele mai multe tipuri de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare, fie ca este vorba despre o expunere pe termen indelungat, fie ca este vorba despre o expunere pe perioade scurte, dar intense, in urma carora au aparut si arsuri solare la nivelul pielii.

  • Radiatiile ultraviolete din razele soarelui (UBA, UBV si UVC) impacteaza negativ ADN-ul din celulele pielii, iar consecinta este aparitia si dezvoltarea necontrolata a unor celule anormale. Acest lucru se poate intampla chiar si cu cativa ani inainte de a se dezvolta un anumit tip de cancer de piele.
  • Aproximativ 90% dintre cazurile de cancer de piele non-melanom sunt cauzate de expunerea la razele ultraviolete. Cele mai comune forme de expunere la ultraviolete sunt razele soarelui, paturile de bronzare din saloanele de cosmetică şi lămpile de bronzare artificială.
  • Un episod de arsură solară severă sau 5 episoade de arsuri solare în formă uşoară pot dubla riscul de apariţie a melanomului.

 

Cat de mult contribuie expunerea excesiva la soare la imbatranirea cutanata? Imbatranirea pielii se datoreaza pana la 90% efectelor nocive ale soarelui. Acest lucru devine evident atunci cand comparam pielea de pe o suprafata foarte rar expusa la soare, cum ar fi fesele, cu cea de pe fata pentru a vedea diferenta de ton, de culoare si textura. 

Iar mai jos, cateva mituri dezbatute de medicii dermatologi de organizaria euromelanoma:

False True
Bronzul la soare este sanatos. Bronzul rezulta prin apararea corpului fata de daunele produse de radiatiile UV.
Bronzul te protejeaza de soare. Un bronz de culoare inchisa pe pielea alba ofera un FPS doar de aproximativ 4.
Nu te poti arde daca exista nori pe cer. Pana la 80% din radiatiile UV pot patrunde prin nori. Aburul din atmosfera poate creste chiar si expunerea la radiatiile UV.
Nu te poti arde in apa. Apa ofera doar o protectie minima impotriva radiatiilor UV, iar reflexia apei poate creste expunerea dumneavoastra la radiatiile UV.
Radiatiile UV nu sunt periculoase in timpul iernii. Radiatiile UV sunt, in general, de intensitate mai mica in timpul lunilor de iarna, dar reflexia zapezii poate dubla expunerea totala, mai ales la altitudine mare.
Produsele de protectie solara ma protejeaza, asa ca pot face plaja mult mai mult timp. Produsele de protectie solara nu sunt destinate sa creasca timpul de expunere la soare, ci pentru a spori protectia in timpul expunerii inevitabile. Protectia pe care o ofera depinde foarte mult de cat de corect sunt aplicate.
Daca iei pauze repetate in timpul plajei nu vei fi ars de soare. Expunerea la radiatiile UV este cumulativa in timpul zilei.
Daca nu simti razele fierbinti ale soarelui nu vei fi ars de soare. Arsurile solare sunt provocate de radiatiile UV care pot sa nu se simta. Incalzirea este produsa, in cea mai mare parte, de radiatiile infrarosii ale soarelui si nu de radiatiile UV.